Научи повече » Характеристика на дървесината

Характеристика на дървесината

Характеристика на дървесината

Пауловния притежава дървесина с отлични качества. Дървесината на Пауловнията (Paulownia) е лека и същевременно изключително здрава, което е идеалната комбинация за случаите, когато това съотношение е от значение. дървесина пауловния

Дървесината на Пауловния Елонгата (P. Elongate) и Пауловния Фортуней (P. Fortune) е два пъти два пъти по-лека от тази на дъба и още по-лека от дървесината на иглолистните видове.

Характеристика на дървесината

Високото съотношение здравина/тегло прави дървесината от Пауловния е незаменима в корабостроенето, самолетостроенето, за изработка на дъски за сърф, каравани и др. Тя лесно се поддава на всякакъв вид обработка. Здравината, гладкостта и липсата на дефекти прави тази дървесина предпочитана суровина в строителството, за направа на мебелни облицовки, фурнири, играчки, опаковки и други изделия. Дървесината има невероятен резонанс, което я прави много ценна и търсена при изработването на музикални инструменти. Светла е и поема добре боите (оцветители).

Дървесината на Пауловния съхне бързо на въздух (без пещи). Необходимото време за сушене в пещи е от 24 до 48 часа, а на открито – 30 до 60 дни. Задържа малко влага (до 10-12%). Дървесината е водоустойчива, изключително стабилна, устойчива на усуквания, счупвания и деформации. Структурата на дървесината е много фина, повърхността й е копринено гладка, без дефекти (чепове).