Научи повече » Пауловния – история

Пауловния – история

Род Пауловния (сем. Scrophulariaceae) има дълга история. Нейния произход е от Югоизточен Китай, където се отглеждат в продължение на векове. Видовете от род Paulownia включват около десет адаптивни вида и имат C-4 фотосинтеза и са сред най-бързо растящите дървесни видове в света. Те са дървесни, листопадни, а в тропическите райони – вечнозелени. Пауловния история

Имат гладка кора, срещуположни клони и листа. Образуват големи пирамидални или цилиндрични съцветия, голям брой цветове и голям брой дребни семена, снабдени с ципесто крило и с висок толеранс към променящите се климатични условия. Най-широко приложение имат видовете P. tomentosa, P. elongata и P. fortunei. Пауловния поражда интерес със своя изключително бърз растеж, висококачествена дървесина, красиви цветове и големи листа. Всички видове от род Пауловния (Paulownia) са бързорастящи, с превъзходна дървесина, но най-перспективни в стопанско отношение днес са междувидовите хибриди съчетаващи различни ценни характеристики.
Високата толерантност към засушаване, невзискателността към състава на почвите и широкия температурен диапазон (от –20 до + 40°C) прави видовете от род Пауловния много търсени на световния пазар.

Пауловния

Дървесината на Пауловния е лека и в същото време изключително здрава, което е идеалната комбинация за случаите, когато това съотношение е от значение. Дървесината лесно се поддава на всякакъв вид обработка. Светла е и поема добре боите (оцветители). Използва се за изработка на мебели, фурнири, плотове, играчки, като суровина за хартия, биогориво и др. Високото съотношение здравина/тегло прави дървесината от Пауловния незаменима в корабостроенето, самолетостроенето, за изработка на дъски за сърф, каравани и др. Дървесината на Пауловния съхне бързо на въздух (без пещи).

Дървесината й достига 12-15% влажност за 24-48 часа при сушене в пещи и около 20 дни на сухо и проветриво място. Изключително стабилна е, устойчива е на усуквания, счупвания и деформации. Структурата на дървесината на Пауловния е много фина, повърхността й е копринено гладка, без дефекти (чепове). Водоустойчива е и има невероятен резонанс, което я прави много ценна и търсена при изработването на музикални инструменти.
От много голямо значение е и фактът, че Пауловнията не боледува и не се напада от насекоми и вредители, което до голяма степен снижава риска при промишленото й отглеждане.

Използването на Пауловния в Япония датира от 200 г. сл. Хр., където се зародила традицията, когато новороденото в семейството е момиче, да се засажда дърво Пауловния. Когато момичето се омъжи, дървото се отсича и от него се изработва скрин като сватбен подарък за девойката. В Япония съществувало и поверие, че, ако до къщата си хората посадят дърво Пауловния, ще долети птица Феникс и ще им донесе късмет.
В Китай от векове се отглежда Пауловния, където дървесината му се използва за изработка на мебели, строителни продукти, играчки, музикални инструменти, кутии, опаковки и др.

Бързорастящите видове Пауловния са селектирани за добив на лека и здрава дървесина. Тези дървесни видове днес се произвеждат чрез тъканни култури (ин витро) и се отглеждат в добре поддържани плантации. Такива специализирани плантации се откриват най-често в Ориента. Само в Китай съществуват около 1.2 милиарда растящи дървета Пауловния. Бързоразвиващи се програми за засаждане и отглеждане на Пауловния има в Австралия, Нова Зеландия, Централна, Южна и Северна Америка.
През 90-те години в САЩ се разработват много плантации за Пауловния. Днес те са източник за бърз добив на висококачествена дървесина.

Не е  за пренебрегване и факта за огромния екологичен принос на Пауловнията за околната среда.