Научи повече » История на Годжи Бери (Goji Berry)

История на Годжи Бери (Goji Berry)

Лечебните свойства на плод от билката Lycium barbarum известена още като мерджан и годжи бери са познати в Китай от хилядолетия. Древната медицинска книга “Трактат за билките и техните свойства” (“Яо син лун”) отделя специално внимание на плод от годжи бери. В нея пише, че неговия плод “възвръща запасите на телесните течности, успокояват духа, освежават и проясняват тена на кожата и укрепват очите”. В друга класическа китайска книга “Билки и хранолечение” (“Шъ ляо бън цао”) се казва, че годжи бери “укрепва мускулите и сухожилията, предпазва от настинки и води до дълголетие.” Поетът Лю Юйси от династия Тан (618-907) възхвалява чудните ефекти на билката в поема за годжи бери. В нея пише, че дори водата от кладенец в близост до растението може да помогне на хората да постигнат дълголетие.

Един от най-известните лекари и фитотерапевти в историята на Китай е Ли Шъджънл. В знаменития си труд “Основи на Фармакопедията” (“Бън цао Ган му”) от 1578 г. той споменава, че жителите на село Нанчю имат навика да ядат плодове от Годжи бери и почти всички са дълголетници.
Всъщност, Мерджанът допринася не само за дълголетие, но често е свързван и с красотата. В миналото девойките от знатните фамилии са пиели чай от Годжи бери, за да изглеждат по-млади и красиви. Мъжете пък са използвали Годжи бери за засилване на половите сили. Не случайно в Китай има поговорка: “Който отива на дълъг път далеч от вкъщи, да не взима Годжи бери със себе си”.