Научи повече » Защо да отглеждаме Годжи Бери (Goji Berry)

Защо да отглеждаме Годжи Бери (Goji Berry)

Насаждения Годжи бери – 2015 г.

Годжи Бери (Goji Berry) – плодът на дълголетието (Lycium barbarum), известна още като Годжи Бери, Лиций и Мерджан. Годжи Бери/ Goji Berry/ е добре познато в древен Китай и Тибет от хилядолетия. Годжи бери е изключително лесно за отглеждане. Характеризира се с висока студо- и сухо- устойчивост. Годжи Бери расте на всякакви почви – от бедни и песъчливи до тежки и глинести, от кисели до алкални. Оставен без да се оформя храст Годжи Бери бързо израства и достига пълзящо височина до 1.5 метра. При редовно подрязване, може да се контролира размерът му, като сгъстяването на короната, ще гарантира и повече плодчета. Може да се поддържа и оформя като жив плет. отглеждане годжи бери

Защо да отглеждаме Годжи Бери (Goji Berry)

Годжи Бери (Goji Berry) започва да плододава на първата година след засаждането, като формира плодове през целия летен и есенен период до октомври. Зрялост достига за различните сортове между 2-та и 4 година. Годишният добив на плодове от Годжи Бери (Goji Berry) зависи от сорта и за високо добивните сортове достига до 400-450 кг/дка (сушени плодове). Препоръчителната схема на засаждане на Мерджан е 1.80мХ2м или 350 растения на 1 дка. Растенията трябва да бъдат адаптирани и стабилизирани за засаждане на полето.

Препоръчителния период на засаждане от млад посадъчен материал от Годжи Бери е от април до октомври.